Diş Eti Hastalığı
Sayfa İçeriği
İnsanlar genellikle yetişkin dişlerini ihmal ,çürüme veya tahriş edici birtakım hastalık riskleri sebebiyle kaybedebilirler. Yüksek şekerli beslenme diş çürümesine yol açsa da genetik, diyabet hastalarında sigara ve zayıf glikoz kontrolünü yaptığı gibi kötü diş eti hastalığı riskini de artırabilir. Bunlarla birlikte ağız hijyeninize gerekli bakımı yapmazsanız diş kaybı gerçek bir olasılıktır.
Tahriş edici diş eti hastalığı yani periodontal hastalık diş kaybının önde gelen nedenidir. İnsanlarda en sık görülen kronik enflamatuar hastalıktır. Dünya nüfusunun neredeyse yarısı diş etlerinden uzaklaştığı periodontitis hastalığından muzdariptir. Dişler ve enfekte olmuş ve bakteriyel toksinler haline gelen boşluklar ve bağışıklık sistemi, dişleri destekleyen kemik ve doku sistemini parçalar.
Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı periodontite ilerleyebilir ve sonunda diş kaybına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.
DİŞ ETİ İLTİHABI
Gingivitis periodontal hastalığın en hafif şeklidir.Diş etlerinin kızarmasına, şişmesine ve kolayca kanamasına neden olur. Bu aşamada genellikle biraz rahatsızlık vardır veya hiç yoktur.
Dişeti iltihabına genellikle ağız hijyeni yetersizliği neden olur. Dişeti iltihabı, profesyonel tedavi ve iyi ağız ev bakımı ile geri döndürülebilir.
Dişeti iltihabına katkıda bulunabilecek faktörler arasında diyabet, sigara, yaşlanma, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar ve koşullar, stres, yetersiz beslenme, ergenlik, hormonal dalgalanmalar, hamilelik, HIV enfeksiyonu ve bazı ilaç kullanımı sayılabilir.
PERIODONTITIS
Tedavi edilmeyen gingivitis periodontite kadar ilerleyebilir. Zamanla plak dişeti çizgisinin altına yayılabilir ve büyeyebilir. Bakteriler tarafından plakta üretilen toksinler diş etlerini tahriş eder. Toksinler, esas olarak vücudun kendi kendine döndüğüve dişleri destekleyen dokular ve kemiğin parçalandığı ve tahrip olduğu kronik bir enflamatuar yanıtı uyarır. Diş etlerinden ayrı olan diş etleri, enfekte olmuş cepler (dişler ve dişetleri arasında boşluklar) oluşturur. Hastalık ilerledikçe, cepler derinleşir ve daha faz diş eti dokusu ve kemik tahrip olur. Genellikle, bu yıkıcı sürecin çok hafif semptomları vardır. Sonunda dişler gevşeyebilir ve çıkarılması gerekebilir.
Periodontitisin bir çok formu vardır. En yaygın olanları aşağıdakileri içerir.
Agresif periodontitis , aksi takdirde klinik olarak sağlıklı olan hastalarda ortaya çıkar. Yaygın özellikleri arasında hızlı bağlanma kaybı ve kemik yıkımı ve ailesel agregasyon bulunur.
Kronik periodontitis , dişlerin destekleyici dokularında iltihaplanma, ilerleyici bağllanma ve kemik kaybıyla sonuçlanır. Bu, periodontitisin en sık meydana gelen şeklidir ve cebin oluşumu ve / veya diş eti çekilmesi ile karakterize edilir. Yetişkinlerde yaygındır, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Bağlanma kaybının ilerlemesi genellikle yavaş gerçekleşir, ancak hızlı ilerleyen dönemler ortaya çıkabilir.
Sistemik hastalıkların bir belirtisi olarak periodontitis genellikle genç yaşta başlar. Kalp hastalığı, solunum hastalığı ve diyabet gibi sistemik durumlar, bu periodontitis formuyla ilişkilidir.
Nekrotizan periodontal hastalık diş eti dokularının nekrozu, periodontal ligament ve alveoler kemiği ile karakterize bir enfeksiyondur. Bu lezyonlar en sık HIV enfeksiyonu, yetersiz beslenme ve immünsüpresyon gibi sistemik rahatsızlıkları olan kişilerde görülür.